Sådan skaber du en ægte frugthave

Hvis du har en stor have, har du sikkert tit overvejet at dyrke nogle frugttræer, men det kan være svært at vide, hvilke der passer til det danske klima. Det er indlysende, at nogle træer ikke kan klare den danske kulde, mens andre er mere robuste og nemt kan overleve vinter efter vinter. 

Hvis du investerer i æbletræer er du hvert fald altid på den sikre side, når det kommer til at dyrke frugttræer i haven. Så er du sikker på, at dine træer efter nogle år, og den rette pasning vil bære frugt!

Hvilke frugttræer er bedst at plante i Danmark?

Der er naturligvis nogle frugttræer, der slet ikke kan vokse i det danske klima. Andre træer kræver utrolig meget pasning, og der er stadig stor risiko for, at træet dør på grund af klimaet. Heldigvis er der massere af frugttræer, der bare skal plantes for at kunne bære frugt.

Der findes massere af billige frugttræer, som ikke kræver pasning. Du kan med fordel plante æbletræer, pæretræer, blommetræer og kirsebærtræer. De vil alle vokse op, og på et tidspunkt bære frugt. Disse træer kræver nærmest ingen pasning, og vokser helt af sig selv. Man skal dog stadig væbne sig med tålmodighed, fordi der da kan gå flere år før bærer frugt.

Det er dog muligt at købe frugttræer i forskellige størrelser, hvor de nærmest er udvokset. Så hvis du bare ønsker at få mere frugt i din have, men ikke selv har tid eller overskud til at dyrke træerne, så kan de skaffes som fuldt udvokset træer.

En sjovere og smukkere have for alle

En frugthave er oplagt at skabe sammen med sine børn eller børnebørn. Børnene elsker at kunne plukke frugten selv fra træerne, og processen med at plante træer er både sjov og lærerig.

Du bliver også mere selvforsynende, og kan nyde din frugt fra egne træer. Når der er sæson, kan høste dine frugter og bruge dem til alverdens ting. Du kan eksempelvis lave grød af dine æbler og blommer, eller bage forskellige kager og frugttærter med hjemmedyrkede frugter.

Frugttræer klæder langt de fleste haver, så du kan meget nemt med et par træer skabe en mere naturlig og eventyrlig have. En have der både egner sig til børneleg og til at sidde ude alene, med en kop kaffe, og nyde solen og vinden der rusker i træernes grene.

De træer frugttræer du ikke kan opleve i Danmark, kan du til gengæld rejse ud i verden og opleve. Du kan eksempelvis opleve japanske kirsebærtræer eller abrikoser i Frankrig. Bare fordi man ikke kan have hele verden hjemme i haven, betyder det ikke, at man ikke skal kunne opleve hele verden.