Sådan ser Rav ud

Hvad er rav?

Rav er forstenet harpiks, som kommer fra nåletræer og løvtræer. Harpiksen dryppede ned i skovbunden for 30-50 millioner år siden, og fra skovbunden er ravet blevet transporteret omkring af hav og is fra istiden. Der findes 150 typer rav, og de varierer i farve normalt fra vandklar gullig til rødlig brun, men der eksisterer også hvidt rav og rav med blåligt, lilla og grønt skær.

Sådan ved du, det er rav

Test ravet i et glas saltvand. Opløs ca. 16 gram salt pr. dl vand og læg det formodede ravstykke i vandet. Hvis det synker, er det nok sten, men hvis det flyder, er du måske heldig, at det er rav.

Find rav med en Ravlygte

Hvis du lyser på Rav med en almindelig lommelygte vil der ikke ske noget da dens lys har en forkert bølgelængde men bruger du en lommelygte, hvor bølgelængden passer med det materiale du vil lyse på som feks. en ‘almindelig’ Ravlygte vil Ravets mikroorganismer reflektere lyset i en gul farve og så er det pludselig meget let at genkende det.

Vil du vide mere om ravlygter og hvordan ravet ser ud så kan du læse mere her

Først og fremmest er det vigtigt at fortælle at det rav vi finder i Danmark alt sammen er baltisk rav, men at baltisk rav ser vidt forskelligt ud. Det forskellige udseende er netop en af de væsentlige grunde til at mange kommer i tvivl om hvorvidt noget er rav eller ej. At kende til ravets forskellige udseende og udtryk kan være første skridt imod at fastslå om noget er rav eller ej.

Sådan finder du rav

Når det stormer, skyller spændende ting ind på strandene – du kan fx gå på ravjagt og få en lille gylden skat med hjem. Her er fem råd, hvordan du finder rav.

Rav er hærdet harpiks, der har ligget i havet i mange millioner år. Havets guld, kalder vi de fine, gyldne klumper, der siden oldtiden har fået mennesker til at gå og rode i vandkanten. Ud over muligheden for at få en lille skat med hjem, er ravjagten er en skøn måde at få næsen helt ned i vandkantsnaturen.  

De fleste har kigget efter rav ved stranden og samlet små lovende klumper op. Men langt fra alle er heldige at finde noget. Ravjagt kræver lidt tålmodighed. Men det hjælper at vide, hvor og hvornår du skal lede. Så her er fem gode råd, der øger sandsynligheden for, at du finder rav!